Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Edzéstippek otthonra - 12. pont 2. rész

14. 12 pont, amire érdemes figyelni az edzéskor, otthon és teremben egyaránt
 
2.rész
 
 
5. A nyújtás elhagyása
Ez a bemelegítés mellett a másik "időspóroló" tényező, amit sokat kihagynak. A szervezet idővel veszít a rugalmasságából, aminek következtében izomrövidülések, tartáshibák jöhetnek létre, könnyebben túlterhelhetjük magunkat. Ezért edzések alkalmával minden izomcsoportot követően javasolt a nyújtás.
A bemelegítést követő nyújtás előkészíti az izmokat a terhelésre, az edzés befejeztével, a bemelegített, megdolgoztatott izmok nyújtása a rugalmasságot, hajlékonyságot biztosítja és segít az izomláz elkerülésében is. A legjobb eredmény érdekében az egyes nyújtásokat legalább 30 másodpercig tartsd ki!
 
6. Az ellenoldal hanyagolása
Ha pl. a súly emelésére koncentrálsz, tehát a mozdulat pozitív, koncentrikus részére, majd hagyod a súlyt gyakorlatilag visszaesni, akkor a negatív komponenst elhanyagolod. A súly visszaengedésének folyamata az úgynevezett excentrikus rész, és ennek legalább akkora jelentősége van az izmok fejlesztésében, mint a koncentrikus résznek.
Ha elhanyagolod, csak félmunkát végzel, az eredményben is csalódott leszel. A sérülésnek is nagyobb a kockázata, ha a gravitációra bízod a súly leengedését. Ez ugyanis az ízületeket - a kontrollált mozdulatokkal jól elkerülhető - nyíró és szakító erőnek teszi ki. Próbáld ki mit tapasztalsz, hogyan fejlődsz, ha kétszer olyan lassan engeded vissza a súlyokat, mint amilyen sebességgel megemeled őket!
 
7. Ha nem érted
Van, hogy látsz valakit gyakorolni, látsz egy új, szokatlan mozdulatsort, és úgy gondolod, ez jól néz ki, ezt én is kipróbálom - anélkül, hogy igazán értenéd, mi a célja, hogyan működik az a gyakorlat.
 
Fontos érteni, hogy mi a célod, és hogy az elvégzett gyakorlattal azt miért és hogyan tudod elérni. Ha például azért végzel guggolásokat, vagy lábbal nyomást , hogy vékonyabbak legyenek a lábaid, csalódni fogsz, mert ezek a gyakorlatok több ízületet és nagy izmokat érintő feladatok, amelyeknek inkább tömegnövelő hatása van.
 
Ha ehelyett inkább az egy-egy ízületet és kisebb izomcsoportokat érintő nyújtást (leg extension) és hajlítást (leg curl) végzel, eléred a várt eredményt, karcsúbbak, formásabbak lesznek e lábaid.
 
Ahhoz, hogy megértsd, mely gyakorlatokkal éred el legkorábban a kitűzött egyéni céljaidat, fordulj személyi edzőhöz! Az eredményeid bizonyítják majd, hogy megéri!
 
8. Mindent vagy semmit
Elhatározod magadat, újévi fogadalom, vagy éppen más miatt, hogy most aztán belehúzol. Lejársz a terembe minden nap, vagy otthon gyötröd magad nagy erőkkel - mígnem beüt az Élet. Elkapsz egy vírust, megfázol, a munkahelyeden összecsapnak a hullámok a fejed felett vagy épp szabadságra mész. Kihagysz pár napot - hetet az edzésből.
 
Ez még nem bűn! A bűn az, ha emiatt az egészet elhagyod, mondván, hogy ha már megcsúsztál, akár fel is adhatod. Nem adhatod fel! Csak akkor ér valamit, ha rendszeresen edzel, ha ez a mentalitásod, a hozzáállásod szerves részévé válik. Az is valami, ha hetente csak egyszer edzel a szabadságod alatt, nem baj, ha egy hetet kihagysz, mert beteg voltál. Ha viszont teljesen feladod, mindent elveszítesz, amiért addig dolgoztál.
 
Nem baj, ha néha becsúszik egy-egy lazább időszak, a lényeg, hogy az életed rendszeres része legyen a testedzés, a rendszeres mozgás. Akkor minden rendben lesz! A tested úgy fog szolgálni Téged, ahogy az a legegészségesebb.
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább