Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Edzéstippek otthonra

Általános bevezető:
 
Már az anyaméhben fejlődésnek indul az a fizikai testünk, amely majd egész életünk során szolgál bennünket. Tisztelnünk, szeretnünk, edzenünk érdemes ahhoz, hogy egészségben megtarthassuk - hogy híven szolgálhassa fizikai, lelki és szellemi fejlődésünket.
 
A szeretet pedig ez esetben sem egyenlő az elvtelen kényeztetéssel. Ahhoz, hogy testünk egészséges maradhasson, aktívan, kitartóan és folyamatosan kell foglalkozni vele. Tudatosan, odafigyelve kell jelzéseit észlelni és ezekre megfelelően reagálni, enni, inni, edzeni, pihenni.

 
Testünk sokkal többet bír a fizikai terhelés terén, mint azt sokan gondolják – megpróbálja ugyan megúszni a szokatlan terhelést eleinte (fáradtság, izomláz, stb.), de ha kitartóan gyakorolsz, edzel, ha nem adod fel, a szervezeted nagyon jól képes alkalmazkodni a többletmunkához, a szíved, tüdőd, izmaid egyaránt. Nem kell hozzá sok idő (rendszeres edzés mellett úgy 3 hónap talán), és az új terhelési szint válik természetessé; észreveszed majd, ha elmész nyaralni, vagy más miatt maradnak ki megszokott edzéseid, hogy hiányérzeted lesz.
 
Ha minden jól megy, egy idő után már úgy választod majd meg a családi nyaralás helyszínét is, hogy az alkalmas legyen megszokott edzéseid elvégzésére, esetleg valami más fizikai megterhelés kipróbálására. Észreveszed, hogy ha csak két napra mész is el otthonról, mindig kelleni fog a nagyobb táska, mert az edzőcipő, a melegítő nem hiányozhat belőle.
 
Ha van akadálya testedzésnek, az egészséges embernél sokkal többször a "fejében", a tudatában van, mint a testében. Határozd el komolyan, hogy változtatsz az életmódodon, ha ez a célod, el is tudod érni! Fogalmazz magadnak pozitívan: meg tudom csinálni; bár fáj az izomcsoport, de még nyolcat simán bírok; én vagyok a "főnök", nem a testem - én tudom mi a helyes, egészséges, és nem dőlök be a kezdeti nehézségeknek, kísértéseknek – és akkor menni fog, meglátod! Ne hagyd, hogy az első akadályok eltérítsenek, sokkal több van benned, mint gondolnád! Ne sajnáld hát magad – tudd meg inkább, mire vagy képes!
 
Ha most kezded a nulláról, kövesd a fokozatosság elvét, tarts a mozgásban is –mint mindenben - ésszerű mértéket!