Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Edzéstippek otthonra - 12. pont 3. rész

15. 12 pont, amire érdemes figyelni az edzéskor, otthon és teremben egyaránt
 
3.rész
 
 
9. A megszokás rabja
Ha edzésről van szó, akkor is érvényes: "A változatosság gyönyörködtet!" Ha például egy bizonyos gyakorlattal vállra dolgozol, bizonyos izomrost-csoportokat edzel, de nem a teljes vállizmot. Ahhoz, hogy a teljes izomcsoportot edzésben tartsd, váltogatnod kell a gyakorlatokat, más szöggel, más fogással, más mozdulatokkal is edz! Könnyű a már megszokott sorozat? Válts gyakorlatot, és érezni fogod magad is a különbséget!
 
Ez a kardio tréningre éppúgy vonatkozik, mint a súlyzós edzésre. Ezért hasznosak és jók az Aerobic Performance és Step Performance órák, mert itt a mozdulatok széles tárházából merítünk, mindig más-és más sorrenddel.
 
A változatosság az unalom ellen is jó, ha nem olyan unalmas az edzés, talán nem is hagyod ki olyan könnyen!
 
10. Súlyzó-lóbálás, rángatás
A súlyzós edzés alfája és omegája a kontrollált mozdulat. Ha lendülettel emelsz súlyt, nem arra az izomcsoportra dolgozol, amire a gyakorlat való, és közben a sérülés veszélyét is fokozod. Kerüld el azt a hibát kontrollált mozdulattal! Legyen a súly megfelelő (amit meg tudsz emelni lendület nélkül), a hátad egyenes, a derekadat és minden más ízületed legyen mozdulatlan - csak azt az ízületet és izmokat mozgasd tudatosan figyelve, amire dolgozol.
 
11. Túl könnyű
Ha attól tartasz, túl kigyúrt lesz a megjelenésed, ha nagy súlyokat sokat emelsz - nyugodj meg, nem leszel Schwarzenegger. A női szervezet messze nem termel annyi tesztoszteront, ami szignifikáns izomnövekdéshez vezethetne. Figyelj arra, hogy minden sorozat végére éppen megfelelően fáradjanak el az izomrostok. Az nem jó, ha a sorozat végeztével még 5-öt tudnál emelni. Optimális esetben, ha jó a súlybeállításod, legalább 8, legfeljebb 15 ismétlést kell tudnod végezni, mielőtt az izmaid kifáradnak.
 
12. Kevés a víz
Amikor mozogsz, izommunkát végzel, az anyagcser sebességét növeled és hőt termelsz. Ha nem iszol elég folyadékot, a szervezeted ilyenkor vizet tart vissza, ezt onnan tudhatod, hogy későbben és kevesebbet izzadsz, mint szoktál. Ennek eredménye, hogy csökken a hő leadásod és az anyagcseréd sebessége. Ha az a kérdés, hogy edzés előtt, alatt vagy után kell inni, akkor a válasz az, hogy mindezek, tehát edzés előtt, alatt és után is. Előtte egy órán belül 3-4 dl-t, kezdés után kb. 15-20 percenként 1-1 dl-t, majd a végén sokat, fél liter, vagy amennyi jólesik - ezt javaslom.
 
 
Ha ezt a 12 hibát elkerülöd, biztosan hatékonyabb lesz az edzésed, és jobb, gyorsabb eredményekre számíthatsz!
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok