Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Edzéstippek otthonra - 12. pont 1. rész

13. 12 pont, amire érdemes figyelni az edzéskor, otthon és teremben egyaránt
 
1.rész
 
Ha az edzéseid eredménye nem az elvárásaidnak megfelelően alakul, lehet, hogy az alábbi hibák közül követsz el egyet, vagy többet.
 
 
1. Túl sokat, túl gyorsan
Aki feszesebb hasra vágyik, vagy szívesen fogyna csípő/combtájékról, felkarról, gyakran abba a hibába esik, hogy minden edzéskor ezekre az izomcsoportokra dolgozik. Ez helytelen, ugyanis az izomszövetnek 72 órányi regenerálódási időre van szüksége, mire felépíti azokat az izomrostokat, amelyeket az edzéskor megdolgoztattál.
Ha minden nap ugyanarra az izomcsoportra dolgozol a szervezetednek nem marad ideje az építkezésre, nem éred el a várt eredményeket és könnyebben le is sérülhetsz.
Ha kezdő vagy, edzhetsz teljes testre heti 2, max. 3 alkalommal. Amikor ez már izomláz és kifulladás nélkül megy, akkor edzz felső testre egyik nap, alsó testre másnap, és a harmadik napon iktass be pihenőt, esetleg állóképesség növelő kardio tréninget!
 
2. Hidegen
Bemelegítés nélkül kezdeni az edzést az egyik legnagyobb hiba, amit türelmetlenségtől vezérelve vagy éppen idő hiányában mégis sokan elkövetnek. A bemelegítéskor az ízületi folyadék sűrűsége csökken, az ízületek lubrikációja (kenése) javul, ami nagyobb terű mozgást és kisebb sérülési kockázatot biztosít az edzéshez.
Ha nincs bevált bemelegítő gyakorlatsorozat a tarsolyodban (pl. amit edzőtől órák elején elleshetsz), egy a maximum szívfrekvenciád 50-60%-án végzett 5-10 perces kardio tréning megfelelő bemelegítést nyújthat. Ha súlyzós edzésre készülsz, végezz egy-két könnyebb szettet minden gyakorlatból, mielőtt rápakolod a súlyokat.
 
3. Kialvatlanul
Az alvási időszak alatt a szervezet növekedési hormonokat termel, amelyek elősegítik az izomszövet regenerációt. Ha nem alszol eleget, nem jutsz el a felépülési, megújulási szakaszba, amely az elalvást követő harmadik, negyedik órában kezdődik meg.
Nem vagyunk egyformák, így alvás igényünk is eltérő lehet egyénenként - de általánosságban elmondható, hogy 6 óra alvásra mindenkinek szüksége van éjszakánként. A legjobban akkor alszol, ha a szobád hűvös, csendes és megfelelően be tudsz sötétíteni. Ha megoldható, igyekezz minden nap nagyjából ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni.
 
4. Fogyókúra, éhezés
Sokan, főleg hölgyek esnek abba a hibába, hogy nagy elhatározás után gyors eredményre vágyva éheztetik magukat és ugyanakkor túlzásba viszik az edzést is. Mivel az éhezésre a szervezet vészreakcióval válaszol, azaz lelassítja az anyagcserét, ilyenkor elmarad a várt eredmény - nehezebben megy a fogyás.
 
Intenzív edzéseket követően az anyagcseréd felgyorsul, és ezt a lendületet meg is tartja még úgy 44-48 órán át. Ez alatt az idő alatt zsírégetés van folyamatban. Ha nem veszel magadhoz megfelelő energiát, nem fogsz tudni elég intenzíven edzeni ahhoz, hogy ezt a hatást létrehozd.
 
Az alap anyagcsere sebességed, a súlyod, korod, nemed és a fizikai aktivitásod szintje mind befolyással vannak a napi kalória szükségletedre. Ezt az érzékeny egyensúlyt magadnak kell beállítanod és betartanod a hatékony edzés érdekében, vagy beszéld meg személyi edzővel, mi a megfelelő kalória-bevitel a te esetedben!
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább