Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Edzéstippek otthonra - Izomgörcs

12. Mi okozza az izomgörcsöt, mi a teendő ilyenkor?
 
Izomgörcsnek nevezzük azt, ha egy izom-összehúzódás folyamatosan fennáll, az izom nem ernyed el. A fájdalmat, amit ilyenkor érzünk az izomfáradás, elsősorban a felgyülemlett tejsav okozza. Bár az izomgörcsnek sok oka lehet, elsősorban négy tényezőt érdemes figyelembe venni: a hidratációt, az elektrolit egyensúlyt, az edzés intenzitását és a nyújtást.
 
1. Gondoskodj arról, hogy megfelelő mennyiségű és jó minőségű, lehetőleg természetes ásványvizet fogyassz naponta. Rendszeres edzés esetén legalább 1,5-2 literre (azaz 2 dl-es pohárral mérve 10 pohár vízre) van szükséged az egyéb folydékbevitelen felül. Ha koffeint is fogyasztasz, ezt a mennyiséget még növelni is érdemes, mert a koffeinnek vízhajtó hatása van. Minden elfogyasztott pohár kávé, tea vagy más koffein tartalmú ital esetén egy-egy pohár vizet még számolj rá a napi adagra.
 
2. Izzadáskor, különösen nyáron, vagy meleg helyen történő edzés esetén fokozott az elektrolit (nátrium, kálium, magnézium, stb.) vesztés. Ezeket kiegyensúlyozott tápanyagbevitel esetén általában pótolja a szervezet, így erre mindenképpen fordíts figyelmet! Hosszan tartó (több, mint egy órás), vagy nagyon intenzív állóképességi edzés esetén szükség lehet elektrolit-pótlásra. Ezt legkönnyebben izotóniás sportitalokkal lehet elérni, de multivitamin/nyomelem készítmények is segíthetnek.
 
3. Az edzés intenzitása talán a legfontosabb tényező. A szokatlanul hosszan tartó vagy fokozottabb edzés a szervezetnek küszöb feletti ingert jelent, és az erre hajlamos embereknél a reakció gyakran jelenik meg izomgörcs formájában. Ezen a tervezett és rendszeres edzések sokat javíthatnak. Rendszeres edzés esetén az izomgörcsök egyre ritkábban jelentkeznek, majd ahogy a szervezet megszokja a terhelést, el is maradnak.
 
4. A kötött izomzat könnyebben begörcsöl - ezért kifejezetten javasolt testépítőknek is az edzés előtti bemelegítés és a levezető nyújtás (ld. korábbi feljegyzést is). A nyújtás hatására javul az izom tápanyag- és vérellátása, amely megkönnyíti az edzés következtében felgyülemlett káros anyagok távozását, lebomlását.
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább