Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Edzéstippek otthonra - Betegség-megelőzés

11. Betegség-megelőzés és edzés
 
Sokszor felmerül a kérdés: Erősíti-e az edzés az immunrendszert? Edzzek-e, amikor beteg vagyok?
 
Kutatások azt bizonyítják, hogy azok az emberek, akik 12 héten át heti 5 napon naponta 45 percet sétával töltöttek, fele annyi napot voltak influenzásak illetve fertőződtek meg más meghűléses vírussal, mint a nem edző kontroll csoport tagjai. Amikor edzünk, fokozódik a keringésünk, ezáltal több jótékony immunsejt oszlik el jobban test szerte, ami megnöveli a szervezet vírusokkal és más patogénekkel szembeni ellenállási képességét. Az edzésnek, a rendszeres mozgásnak ezen túl jelentős szerepe van a stresszoldásban is, ami közvetetten szintén jó hatással van az immunrendszerre.
 
Ugyanakkor érdemes figyelembe venni azt, hogy jóból is megárt a sok - mert ami sok, az sok :-) A túlzásba vitt edzés éppen ellenkező hatással van az Immunrendszerre, azaz gyengíti hatékonyságát. Az, hogy edzhetsz-e, amikor beteg vagy, attól függ, mennyire vagy beteg. Ha meghűléses tünetekkel küzdesz, az enyhe, nem megerőltető edzés nem árthat, lelkileg viszont kifejezetten jót tehet, ha nem sajnálgatod magadat otthon, hanem úgy érzed, tettél valamit ma is az egészségedért. Természetesen itt is visszatér a sokat emlegetett mértéktartás. Légy észnél, ismerd magad és a testedet jól és ennek fényében dönts felelősen! Lázasan, izomfájdalommal, gyulladásos állapotban (hurutos köhögés, torokgyulladás, stb.) nem szabad edzeni, ilyenkor a legjobb ágyban maradni és kiheverni a betegséget.
 
Az edzés és a depresszió kapcsolata
 
Az edzés mind élettanilag, mind pedig lélektanilag jó hatással van a depresszióra. A fizikai aktivitás az általános jóllétet fokozza, mint azt sokak tapasztalata alátámasztja - hatásosan vonja el a figyelmet a szorongásról, önsanyargató gondolatokról. Élettani hatás, hogy az aerob tevékenység segít emelni a vér szerotonin és endorfin szintjét, tehát javítja az egyén hangulatát, növeli energia szintjét. Vannak olyan szakemberek, akik az edzést a terápia kiegészítése képpen is alkalmazzák, illetve ajánlják pácienseiknek.
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább