Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Edzéstippek otthonra - Nyújtás

4. A nyújtás jelentősége
 
Kardio edzés után is, de erősítést követően kifejezetten fontos a nyújtás. Erőkifejtéskor az izmok természetesen megrövidülnek, ami izomláz idején csak fokozódik a fellépő fájdalom miatt. Ez kötött, merev izomzathoz vezethet, akár tartáshibákat is eredményezhet extrém esetben. Ezt lehet ellensúlyozni illetve elkerülni a megfelelő időtartamú és minőségű nyújtással.
 
Kutatások szerint az egyes izomcsoportokat 30 másodpercig érdemes nyújtani – ennél rövidebb nyújtás nem igazán hatásos, a hosszabb ideig tartó nyújtó gyakorlat pedig nem hoz jelentősen jobb eredményt. Legegyszerűbb, ha számolsz magadban, de érezni is fogod, hogy mikor nyúlt meg megfelelően az izomcsoport. A végtagok esetében mindig mindkét végtagot nyújtsuk meg! Az egyes izomcsoportok specifikus nyújtását szolgáló gyakorlatokat erősítő edzéseken és személyi edződtől tanulhatod meg.
 
Vannak kifejezetten a nyújtásra irányuló órák is, mint pl. a stretching, de a jóga sok eleme is a lazítást, nyújtást segíti elő. Próbálj ki néhány ilyen órát is, meríts ötleteket ezekből! Futás, kerékpározás után is mindig nyújtsd meg izmaidat! Aerobik és step órákon bízd magad az edződre, és ha utána még jól esik, maradj és nyújts rá a teremben azokra az izomcsoportokra, amelyek ezt igénylik, vagy lazítgass egy kicsit. Lazítani igazán jól párban lehet, ahol a másik támaszthat, tarthat, vagy rásegíthet aktívan a nyújtásra – ezt csak nagyon óvatosan, fokozatosan, edző tanácsára gyakorold!
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább