Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Edzéstippek otthonra - Erősítő edzés

3. Erősítő edzés súlyzókkal
 
Itt is, mint edzésnél, tartsuk be a következő alapelveket:
 
1. A megfelelő terhelés és a megfelelő minőségi és mennyiségi pihenés optimális váltakozása. Fontos az edzés, amelyet a szervezet fizikai stresszként él meg és amelynek során természetesen elfárad. Ezt a fázist követi a regenerációs fázis, majd megfelelő pihenés esetén egy bizonyos mértékű túlkompenzáció. Ezzel készül fel a szervezet az újabb "stresszre", tehát arra, hogy jobban bírja a következő edzést, amely így már egy magasabb alapszintről indulhat – így biztosítható egy konzisztens fejlődés. Ha nem pihenünk edzések között eleget, nem érünk el eredményt - ha túl sok idő telik el edzések között, akkor sem leszünk hatékonyak. Eleinte nehéz önmagunknak meghatározni, mikor optimális az edzések időpontja, ehhez kérjük személyi edző tanácsát!
 
2. A fokozatosság elve. Ez nem szorul különösebb magyarázatra. Mértéktartással jobb eredményt lehet elérni, mint túlkapásokkal – ez az, amikor a kevesebb több lehet. Ebben is sokat segíthet egy, az egyéni alapállapotodat és célkitűzéseidet maximálisan figyelembe vevő személyi edző.
 
3. A megfelelő igénybevétel elve. A szervezet csodálatos képessége az adaptáció. Meg kell találni mindenkinek az optimális terhelést, ami egyénenként nagyon változó lehet.
 
4. Az életmód-szerű sportolás elve. Legyen a rendszeres sporttevékenység az életed része. Nem kampány, nem csak egy cél elérése és azután vége. Az egészség megőrzése egy életre szóló tudatos feladat. Van idő a fejlődésre!
 
Ahogy azt már a kardio tréning résznél javasoltuk, edzz súlyzókkal háromszor hetente - kardio tréninggel felváltva, a lokális izomzat álóképességének fejlesztése, alakod átformálása érdekében! Érd el a megfelelő igénybevételt edzéseid alkalmával, ehhez kérd személyi edződ tanácsát! A felső- és alsótest izmainak erősítését is váltogasd, ezzel biztosítod a megfelelő pihenést az igénybe nem vett izmoknak. Mindig tervezd meg az edzéseidet és ha lehet, vezess edzésnaplót, amelyben rögzíted az elvégzett gyakorlatok típusát, sorozatszámát, súlyt, stb.
 
Példa a felső test izomzatának edzésére: válassz ki egy nagyobb izomcsoport edzését szolgáló gyakorlatot (pl. mellizom: hanyattfekvés, térdek felhúzva, derék leszorítva, súlyzók a kézben, oldalsó középtartásban a talaj felett 3 cm-rel. Gyakorlat: lassan, kontrolláltan, nem lendületből zár a mellkas előtt, majd ugyanígy visszaenged). Végezz 16-os sorozatokat 5 ször, közte egy-egy perces szünetekkel! Ezt kövesse egy újabb sorozat ugyanerre az izomcsoportra, de más gyakorlattal: Kiindulóhelyzet ugyanaz, de a két súlyzót a két kezedbe fogva a mellkas előtt, enyhén hajlított könyökkel engedd le a fejed mögé, majd emeld vissza (pull over). Ugyanígy 5-ször 16-os sorozat lehet, a neked megfelelő igénybevételt biztosító súlyokkal. (Eleinte egy-egy félliteres üdítő is megteszi :-) Ezt követően válassz másik izomcsoportot a felső testen, lehetőleg ellenoldali izomcsoportot. Az edzést követően mindenképpen nyújtsd meg az edzett izmokat.
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább