Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Edzéstippek otthonra - Relaxáció

6. Relaxáció
 
Az edzések, a fizikai terhelés lényeges az izomerő és az állóképesség fejlesztésében. A megfelelő hosszútávú egyensúly érdekében a befelé figyelést is gyakorolni kell. Ennek több módja is ismeretes, pl. a meditáció, a chi-kung, a relaxáció, stb.
 
A relaxáció egyrészt jelenthet ellazulást, az izmok tudatos ellazítását, amit elősegít a meleg, a nyugodt légkör, esetleg a megfelelő szóbeli irányítás, képzett szakember segítsége. A wellness központok szaunás, gőz- és pezsgőfürdős részében lehet kezdeni az ellazulást edzés után. A fizikai ellazuláson túl sokat segíthet a tudatos relaxáció, ami befelé fordulással, koncentrációval jár.
 
Feküdjünk le egy meleg helyen egy kényelmes, bár kemény matracra, polifoam-ra. Tehermentesítsük a gerincünket, fejünket ne tartsuk, hagyjuk, hogy nyakizmaink ellazuljanak, hunyjuk be szemünket. Lazítsuk el végtagjainkat az ujjainktól a törzs felé haladva, külön koncentrálva minden izomcsoport ellazulására. Érezzük, hogy végtagjaink egyre melegebbé és nehezebbé válnak, szinte egybeolvadnak a talajjal. Időzzünk ebben az állapotban amíg jólesik, közben lehetőleg igyekezzünk kiüresíteni az elménket, nem gondolkodni semmire, ha be is törnek gondolatok elménkbe, mint ahogy ez eleinte biztosan így lesz, igyekezzünk észrevenni és elengedni őket.
 
A relaxáció befejeztével lassan kezdjük el mozgatni ujjainkat, végtagjainkat, finoman, lassan, hintáztatva. Nyissuk ki szemünket, tudatosítsuk magunkban a külvilágot. Kulcsoljuk át térdünket a karjainkkal, és óvatosan, lassan üljünk fel, majd csigolyáról-csigolyára gördülve, lassan álljunk fel. Mozgassuk át végtagjainkat, végezzünk csípőkörzést, fejkörzést csak előre, nyújtozzunk néhányat – és megújult erővel folytassuk a napi aktivitást!
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább