Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Táplálkozási tanácsok - Mértéktartás

4. Mértéktartás - adagok – mennyit együnk?
 
Az ésszerűség és a mértéktartás vezéreljen ebben bennünket. Ehhez érdemes tudni, hogy egy átlagember gyomrának mérete körülbelül a két összezárt és szorosan egymás mellé helyezett ökle méretének felel meg: egyszerre ennél többet enni tehát semmiképpen nem érdemes. Ha ezt erőltetjük, csak a gyomor tágulását érjük el.
 
A gyomor rugalmasan képes tágulni és összehózódni, és ez azért jó hír a fogyni vágyóknak, mert a kitágult gyomor is nagyon hamar, 2-3 hét alatt visszanyeri egészséges méretét és innen kezdve sokkal kevesebbel is "beéri". Egy másik fontos kontroll tényező lehet az első reflex-szerű sóhajtás, amelyet az evés elkezdése után észlelünk. Legtöbben erre egyáltalán nem is figyelünk fel, de ez a reflex minden esetben akkor jelentkezik, amikor a gyomor tágulni kezd, hogy a rekeszizom ennek teret tudjon biztosítani. Szedjünk kisebb adagokat egyszerre, hogy ilyenkor abba tudjuk hagyni, és figyeljünk tudatosan a sóhajtásra.
 
Figyeljünk oda szervezetünk jelzéseire – és hagyjuk ott bátran az ételt. Eleinte jóval többet kíván a szemünk, de hamar megszokjuk azt is, mekkorák a számunkra egészséges adagok az egyes napszakokban. Soha ne gyűrjünk le semmit, ne játszunk konyhamalacot, és ne kenjük a pazarlásra a dolgot. Tanuljuk meg inkább, hogyan csökkentsük az ideális méretre az adagokat a főzéskor, étkezéskor az egész család számára.
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább