Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Táplálkozási tanácsok - A kiegyensúlyozott étrend

3. A kiegyensúlyozott étrend: fehérje, szénhidrát, zöldségfélék.
 
Az edzéshez, az aktív életmódhoz és ellenálló immunrendszer fenntartásához lényeges, hogy megfelelő legyen a fehérjebevitel. A fehérje forrása a sovány húson, tojásfehérjén, tejtermékeken túl természetesen lehet növényi eredetű is, pl. a szója, a hüvelyesek, a gabonafehérjék, olajos magvak.
 

 
Ebben is a kiegyensúlyozottság javasolt, de tisztán vegetáriánus étrend mellett is biztosítani lehet a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitelt. (Érdekesség, és talán nem meglepő, hogy az emberi szervezet számára szükséges összes aminosav egyedül az anyatejben található meg ideális összetételben.)
 
A fehérjék mellett az energiaszint fenntartásához szükség van szénhidrát bevitelre is. Ezt legjobban a teljes kiőrlésű gabonafélék biztosíthatják, akár kenyér, akár köretek (rostban gazdag rizs, árpagyöngy) vagy pl. a reggeli zabpehely formájában.
 
A kiegyensúlyozott fehérje és szénhidrátbevitel mellett fordítsunk tudatos figyelmet a zöldség és gyümölcsfélék fogyasztására is. Az ezekben található élelmi rostokra és vitaminokra, ásványi anyagokra nagy szüksége van szervezetünknek. Ha egy kicsit elvonatkoztatunk megrögzött szokásainktól, nagyon ízletes, kreatív szendvicseket, ételeket készíthetünk zöldségekből zsiradék és liszt felhasználása nélkül is.
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább