Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Edzéstippek otthonra - Hátizom

8. Hátizom erősítés, a testtartás javítása
 
Statisztikák szerint a fejlett országok lakosságának több mint háromnegyede fájlalta már időszakosan a hátát. A rossz testtartás, a helytelen életmód , a testedzés hiánya, vagy akár a rosszul végzett torna, erősítés, sport is okozhatja a fájdalmakat. Ennek elkerülése érdekében változtatni kell a hétköznapok berögzült rossz szokásain, valamit érdemes hátizom erősítő gyakorlatokat végezni. Csupán néhány percet vesz igénybe naponta, a hatás pedig nem marad el.
 
1. Feküdj hanyatt, karodat nyújtsd ki a test mellett, és összezárt lábat térdben hajlítsd be. Lábaidat húzd lassan fel, hogy combod érintse a hasfalat, majd lassan engedd vissza. Ismétlés: tízszer, majd rövid pihenő után még egy 10-es sorozat. A sorozatot naponta ismételd!
 
2. Feküdj hasra, kezedet tedd csípőre. Emeld lassan a törzsedet és vállaidat a talajtól maximum 10-15 cm-re, majd lassan tedd vissza a talajra. Fontos: a fejedet ne feszítsd hátra, maradjon egy vonalban a gerincoszloppal! Ismétlés: 10-szer. Maximum három sorozatot végezzünk naponta, lassan, nem endületből, izommunkával!
 
3. Feküdj hasra, homloktámasz, karjaidat nyújtsd ki kétoldalt oldalsó középtartásba majd hátizmaid segítségével fejedet és vállaidat emeld el a talajtól, maximum 10 centire, úgy, hogy közben végig a talajt nézed, fejed a gerincoszloppal egyenes vonalat alkot. Maradj felemelt helyzetben öt másodpercig (számolj), majd lassan ereszkedj vissza a talajra. Ismétlés: 10-szer két vagy három sorozat.
 
4. Állj négykézláb. Egyszerre emeld kinyújtott jobb karodat és bal lábadat a törzs magasságába, és csak addig. (A gyakorlat nem lesz hatékonyabb ha magasabbra emeled, egyensúlyod viszont könnyebben megbillenhet.) Maradj ebben a helyzetben öt másodpercig, majd ereszkedj vissza kiinduló állásba. Végezd el a gyakorlatot ellentétes végtagokkal is! Ismétlés: 10-szer, naponta két sorozat.
 
5. Feküdj hanyatt, térdeidet húzd fel, karjaidat a fül mellett kinyújtva emeld magas tartásba. Lassan vidd kinyújtott karjaidat előre, és érintse meg térdeidet, és vissza, kiinduló helyzetbe. Végezz 10 gyakorlatot, naponta háromszor. Fontos! A gyakorlat alatt derekadat szorítsd a talajra!
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább