Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Táplálkozási tanácsok - Többet enni

15. Többet enni ... zsírt veszíteni ... izomtömeget építeni
 
Hogyan érheted el táplálkozással, hogy zsírt égess, izomtömeget építs és egyúttal biztosíts egy optimális energia szintet az edzésekhez?
 
Ha csökkented a bevitt kalóriamennyiséget, naponta 5-6-szor étkezel szemben a rosszul berögzült szokásos 2-3 alkalommal, a szervezeted zsírt fog veszíteni, és meg tudod majd tartani vagy növeli tudod az izomtömegedet. Több magyarázata is van annak, hogy a "többször kevesebbet" módszer miért ilyen hatásos a zsírégetésben.
 
Először is, a "többször kevesebbet" stabilizálja a vércukor és az inzulin szintet a nap folyamán.
 
Ez azért lényeges, mert a vércukor és inzulin szintek hatással vannak a zsír-raktározásra, az anyagcserére és a teltségérzetre is. Ha a vércukor szint megugrik (ritka, nagy mennyiségű tápanyag-bevitel esetén), a zsírraktározás erőteljes lökést kap, mivel a glikogénraktárak megtelnek, és ha a vércukor szint még mindig magas, a szervezet zsír formájában kénytelen raktározni azt. A hirtelen vércukorszint emelkedés inzulin túltermelést is eredményez, amelynek eredményeként a vércukor szint az étkezést követő néhány óra múlva erőteljesen csökkenni kezd, éhségérzethez, édesség utáni vágyhoz, csökkent energiaszinthez és meglassult anyagcseréhez vezetve.
 
Tehát a vércukorszint optimális egyensúlyban tartása állandó energiát, inzulinszintet és jól működő anyagcserét biztosít és csökkenti az éhségérzetet.
 
Van a "többször kevesebbet" módszernek még egy előnye: ez az úgynevezett thermogenezis, azaz az emésztéssel összefüggő energia mobilizáció. Ahányszor étkezünk a szervezetünk mindig energiát használ fel a tápanyagok emésztésére, bontására, felszívására. Ez az energiaszükséglet az étkezést követő 3-4 órán át áll fenn, tehát ha 3 óránként vagy annál gyakrabban étkezel, az segít abban, hogy a szervezet folyamatosan mobilizáljon energiát magára az emésztésre.
 
A "többször kevesebbet" azért is hasznos, mert egy viszonylag állandó tápanyag-ellátottságot biztosít a szervezet számára. Ha megfelelő minőségű a tápanyag bevitel, a szervezet biztosítani képes az izomépüléshez (is) szükséges aminosavakat, fenntart egy úgynevezett anabolikus környezetet, amely segít az izomszövet mennyiségének megtartásában csökkent kalória-bevitel esetén is!
 
Ebben a sorban ezt az utolsó tanácsot ha megszívleled, akkor nagyot lendíthetsz az életmódod változásában, az edzések hatékonyabbá tételében, az általános, hosszan tartó, jó közérzet kialakításában.
 
 
A mantra tehát: Többször kevesebbet!
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább